Oost Gelre
Gelderland
Urgentie
Urgentie mogelijk?
Ja, de mogelijkheid van urgentie ontstaat pas op het moment dat er een afschrift van het definitieve convenant wordt overlegd (vergezeld van een afschrift van het verzoekschrift aan de rechter) waarin beide ouders het eens zijn over de toewijzing van de kinderen en de woning. Aanvulling gemeente: nee, voorwaarden worden genoemd op de site van de woningbouwvereningingen De Woonplaats kent geen urgentie. We werken met een lotingssysteem waarbij iedereen gelijke kansen heeft. Hoe actiever u reageert op een woning, hoe groter de kans op een woning. Als u dringend op zoek bent naar een woning, dan adviseren wij u om veel te reageren.
Er zijn organisaties die claimen dat ze kunnen helpen (tegen betaling) met het recht op urgentie, waardoor u sneller een sociale huurwoning toegewezen zou krijgen. Aangezien wij geen urgentieregeling kennen, heeft het inschakelen van zo’n organisatie geen zin. Wij willen u hier graag op attenderen omdat we het zonde vinden dat u voor iets betaalt waar u sowieso niet in aanmerking komt. Zie ook het artikel van de Woonbond hierover.
De Woonplaats heeft met een aantal partijen convenanten afgesloten. Dat houdt in dat in bijzondere situaties een woning buiten de normale toewijzingsprocedure toegewezen kan worden. Dat gebeurt alleen in situaties waarbij veel problemen spelen en een woning onderdeel is van de hulpverlening en er een duidelijk plan en doel ligt. Een scheiding of relationele problemen vallen, hoe vervelend ook, daar niet onder.
Pro Wonen geeft als volgt informatie over Urgentie :
Alleen in zeer bijzondere situaties kunt u voorrang krijgen bij het vinden van een ander huis.
Als u door een noodsituatie snel een ander huis nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor urgentie. Urgentie betekent dat u voorrang krijgt op andere woningzoekenden. Dat voelt niet altijd even eerlijk voor deze andere ‘gewone’ woningzoekenden. U krijgt daarom alleen urgentie als uw situatie aan een aantal voorwaarden voldoet:
U woont in het werkgebied van de wooncorporaties van Thuis in de Achterhoek;
Uw dringende situatie is ontstaan in het werkgebied van een van deze corporaties;
U staat langer dan 1 jaar ingeschreven bij de gemeente waarin u nu woont.
Meer informatie
Op de website van Thuis in de Achterhoek vindt u meer informatie over urgentie. Denkt u dat u in aanmerking komt voor de urgentieregeling? Neemt u dan contact met ons op.
Kosten aanvraag urgentieverklaring
gratis
Waar aanvragen
Woningcorporatie
Overige informatie
Informatie over je gemeente die je kunt gebruiken bij de zoektocht naar een nieuw thuis
Wonen vakantiepark of camping toegestaan of gedoogd?
Nee Wel worden briefadressen voor drie maanden toegestaan in overleg als mensen op een camping verblijven. Na drie maanden wordt gekeken of het gelukt is om een reguliere woonplek te vinden. Bij uitzondering wordt het briefadres voor een aansluitende periode verlengd.
Specifieke woonprojecten?
nee
Actieve woningcorporaties
ProWonen, De Woonplaats
Scheidingsloket?
Gaat u uit elkaar en heeft u vragen hoe u alles goed kunt regelen? Neem contact op met het Scheidingsloket van het Preventie Platform Jeugd. Zij beantwoorden al uw vragen, helemaal gratis. Op basis van uw vraag neemt een deskundige met u contact op. Als je uit elkaar gaat of gaat scheiden komt er veel op je af. Je moet van alles regelen op het gebied van zorg, huisvesting en financiën. Ook heeft het emotioneel vaak impact, op jou, je (ex)partner en je kind(eren). Wanneer je kinderen hebt is het belangrijk om te handelen vanuit het belang van de kinderen. Goed samenwerken en onderling afspraken maken over hoe jullie invulling geven aan het ouderschap is noodzakelijk. Vragen? Op onderstaande websites vind je meer informatie over waar je op moet letten wanneer je uit elkaar gaat. Komen jullie er samen niet uit of heb je onbeantwoorde vragen over de scheiding? Neem dan contact op met het Ondersteuningsteam. Ben je als volwassene op zoek naar hulp of advies voor jezelf en hoe jij je nieuwe leven vorm geeft? Neem dan contact op met het Sociaal Team. https://preventieplatformjeugd.nl/themas/kind-en-scheiding/scheidingsloket
Wachttijd volgens gemeente
6 maanden tot een jaar
Wachttijd volgens NOS
4 jaar en 8 maanden van inschrijving totdat je actief gaat zoeken, 1 jaar waarin je actief naar een woning zoekt, totale inschrijfduur 5 jaar en 8 maanden.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend