Gemeenten

342
Gemeenten zetten zich in voor het woonprobleem

Te bewandelen wegen

De Gemeenten in Nederland zijn hard bezig om het woonprobleem in Nederland op te lossen. Ze worden hierbij ondersteund door het Rijk (ze krijgen bijvoorbeeld subsidies voor nieuwe projecten of kunnen gebruik maken van verschillende expertteams).

Voor het specifieke probleem van huisvesting na scheiding wordt er niet vaak  expliciet gekeken, wel wordt er gekeken naar projecten gericht op spoedzoekers (daar vallen woningzoekenden na echtscheiding ook onder).

Het doel van Gescheiden Wonen is het inzichtelijk maken van het woonprobleem voor gescheiden ouders én concrete informatie bieden tijdens jouw zoektocht naar geschikte woonruimte. Daarom wordt deze website aangevuld met informatie per gemeente, zodat je eenvoudig kunt zien welke (on)mogelijkheden er in jouw gemeente zijn. Denk hierbij aan urgentie, wonen op een vakantiepark, flexwonen of woningtransformaties en woningdelen.

 

Urgentie

Een urgentieverklaring wordt niet zomaar afgegeven. Veel gemeenten geven geen urgentieverklaring af in het geval van een scheiding. In sommige gemeenten wordt een uitzondering gemaakt als een ouder de dagelijkse zorg over minderjarige kinderen heeft én de kinderen niet bij de andere ouder terecht kunnen. Naast deze voorwaarden, zijn de standaard voorwaarden van toepassing. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan:

– Niet te hoog inkomen (ongeveer 40.000 euro per jaar maximaal. Dit verschilt per gemeente, maar is een goede leidraad)

– Regiobinding (vaak moet je een aantal jaar woonachtig zijn in de gemeente)

– Minimaal 2 jaar hebben samengewoond met kinderen in de gemeente en dat ook kunnen aantonen

– Alles hebben geprobeerd om het woonprobleem op te lossen

– Een woning lost het probleem op

– U moet binnen een half jaar verhuizen

– Het recht op de woning is opgeëist, dit kan zowel bij een koop- of huurwoning

 

Houd er verder rekening mee dat een urgentieverklaring niet zaligmakend is. Het kan nog steeds een half jaar duren voor u een woning krijgt toegewezen. Daarnaast mag u deze woning zelden weigeren én worden eengezinswoningen in de regel niet toegewezen aan urgente woningzoekenden.

Kies je gemeente

345 gemeenten

Kies hieronder de gemeente waar jij woont en lees alle relevante mogelijkheden en voorwaarden.

De informatie wordt nog verder aangevuld

 

 

Werk jij bij de gemeente en zie je onjuiste informatie? Stuur een mailtje naar  info@gescheidenwonen.nl en wij passen de informatie direct aan!

Share This